portal entry

select a category, or use search below
(searches all categories and all time range)
Title:

CF 2018 ODBC Server won’t start after update 3 installed

| View in Portal
March 29, 2019 04:19:53 PM GMT
17 Comments
<p>CF 2018 ODBC Server won't start after update 3 installed</p>
<p>The post <a rel="nofollow" href="https://coldfusion.adobe.com/2019/03/cf-2018-odbc-server-wont-start-update-3-installed/">CF 2018 ODBC Server won’t start after update 3 installed</a> appeared first on <a rel="nofollow" href="https://coldfusion.adobe.com">ColdFusion</a>.</p>
Labels: CF2018 Updates, ColdFusion 2018, Question, cf2018 updates, coldfusion 2018, odbc, question

Comments:

Tim, check out this post of mine, and let us know if it gets you going: https://coldfusion.adobe.com/2019/02/fix-recent-cf11-2016-updates-causing-failure-cf-odbc-services/
Comment by Charlie Arehart
1957 | April 01, 2019 04:07:08 AM GMT
Thanks Charlie. but because don't see a similar names file in my backup directory so I'm squeamish about replacing anything. Also most of the other solutions are for older versions. Question: Do I need the service after I create the connection? I just get an error while creating the Access connection. Meaning could I create the connection with Update 2 (via fresh install) possibly configure the server the for the App and then apply update 3 and be ok? OR export the settings with update 2, run the update 3 and import the settings? Our license is just a few days old. Is the any installation support to get a updated server completely working ?
Comment by CFTim1965
1959 | April 01, 2019 01:08:13 PM GMT
Tim, first the solution applies to cf2018 as well . Though the Adobe resources don't indicate it, I have had others who ran cf2018 find that the fixes there helped. Second, yes you do need the services beyi d creating the dsn, if your are using an odbc or access db (really time to get off those, if you needed another reason). Finally, yes there is free installation support: cfinstall@adobe.com
Comment by Charlie Arehart
1960 | April 01, 2019 01:30:17 PM GMT
Perfect. Thanks Charlie  
Comment by CFTim1965
1961 | April 01, 2019 02:08:06 PM GMT
cfinstall not found.
Comment by CFTim1965
1962 | April 01, 2019 03:04:16 PM GMT
OK, take off the 2nd "L", so <a href="mailto:cfinstal@adobe.com." rel="nofollow">cfinstal@adobe.com. </a> Sorry, I thought they had fixed that (As it's always caused confusion, when people think it's mispelled without the 2nd "L". And I would correct my first post, to save future readers tripping over it, but it seems somehow that the ability to edit comments has been removed (at least today). Grr.
Comment by Charlie Arehart
1963 | April 01, 2019 04:02:00 PM GMT
In my case we needed to install the Microsoft Visual C++ Redistributable for both x86 and x 64. Awesome installation support BTW. Remember it's <a href="mailto:CFInstal@adobe.com" rel="nofollow">CFInstal@adobe.com</a>.... One "L".
Comment by CFTim1965
1964 | April 01, 2019 06:59:50 PM GMT
Wow, interesting. For those not catching the subtlety, note that when you install CF itself, it always first installs the VC++ Redistrib for whatever bit-level you are installing CF (so for most, that would be 64-bit). I gather Tim is saying that for his resolution, he needed to run the one for 32-bit (aka "x86"). Did Adobe provide you a link to that, in case others may want to consider it? And did they ask you to confirm what version you may have already had, in case they wanted you also to install a later one? Would you have needed to remove an older to add a newer? Just asking all these to help others who may see this down the road. It's the first I've heard of this as a solution to any problem with CF, let along this specific one.
Comment by Charlie Arehart
1965 | April 01, 2019 09:13:36 PM GMT
Hello Tim,I’ve faced similar issue on my newly migrated ColdFusion 2018 with update level 3. If you still have this issue,Please follow few steps manually to get ODBC server running .Stop ODBC agent, if it’s currently running.Navigate to ColdFusion18/cfusion/db/slserver54 and take a backup of admin, bin, cfg and tools folders and delete them.Navigate to ColdFusion18/cfusion/hf-updates/hf-2018-<strong>00003</strong>-xxxx/backup/db/slserver54 and copy admin, bin, tools and paste it in original directory (step-2 for navigation).(<em>in the above navigation hf-2018-<strong>00003-xxxx</strong> is update level of current ColdFusion server</em>).Now, try refresh and restarting  both ODBC agent and server in services.I hope this should solve your issue.
Comment by H_kumar
1970 | April 03, 2019 04:48:25 PM GMT
Well, that's a bit risky in that you are restoring a lot of files, and thus undoing potential changes that Adobe felt were intentional. I'm curious, had you tried the simpler step, of just restoring the one needed file, as outlines in the Adobe technote for known issues, and as I elaborated on in a blog post I had pointed to below many days ago: https://coldfusion.adobe.com/2019/02/fix-recent-cf11-2016-updates-causing-failure-cf-odbc-services/ BTW, I notice how botched your comment is. Sadly (these days in the portal here), if you edit a comment or reply, it gets all jumbled up like that. Nothing you can do, sadly.
Comment by Charlie Arehart
1971 | April 03, 2019 04:55:15 PM GMT
That's the suggestion I had from ColdFusion support to fix this issue and every thing looks good from my end. Yeah,I've tried editing the comments couple of times ,but it's still going on it's way.
Comment by H_kumar
1972 | April 03, 2019 05:04:31 PM GMT
I have the same issue and I have to uninstall the update 2 and 3.
Comment by weipingz72007364
1973 | April 03, 2019 06:19:51 PM GMT
But for the sake of readers, had you tried the simpler approach before doing that? It would be sad if they are recommending that, when the update know issues page proposed the seemingly simpler and safer single file solution.
Comment by Charlie Arehart
1974 | April 03, 2019 07:49:33 PM GMT
Have you tried the solution Adobe offered, as I discuss here: https://coldfusion.adobe.com/2019/02/fix-recent-cf11-2016-updates-causing-failure-cf-odbc-services/
Comment by Charlie Arehart
1975 | April 03, 2019 07:50:33 PM GMT
If you've any simpler solution to fix this issue ,please let us know that would be really appreciated,Thanks
Comment by H_kumar
1976 | April 04, 2019 01:24:40 PM GMT
I do and did. See my first reply to you, and the link I shared.
Comment by Charlie Arehart
1977 | April 05, 2019 02:37:43 AM GMT
My install Support tech had me do the same slserver54  backup and restore process and it had no effect at all. That's when he asked me to install both C++ redistributables and it worked. I'm betting we didn't need both.
Comment by CFTim1965
1982 | April 08, 2019 08:40:07 PM GMT